The X-files: Season 4 Episode 2 – Home

0

Season 4 Episode 1 Home The X-files

Achtergrond

De tweede aflevering van seizoen 4 van the X-files werd uitgezonden op 11 Oktober 1996 en deed in zijn tijd veel stof opwaaien door zijn gruwelijk onderwerp.
De X-files had 2 soorten afleveringen; de mythologie-episodes en de monster-of-the-week afleveringen.

In de mythologie afleveringen kwam Mulder zijn voortdurende onderzoek naar de verdwijning van zijn zus en de Amerikaanse overheid haar betrokkenheid bij de alien-samenzwering aan bod.

De Monster-of-the-Week afleveringen daarentegen waren losstaande afleveringen waarin Mulder en Scully per aflevering met een ander raar fenomeen te maken kregen.
Deze lagen uiteen van weerwolven en vampieren tot op hol geslagen computers en seriemoordenaars.

Van alle motw-afleveringen is ‘Home’ 1 van de gemeenste, gruwelijkste en ronduit misselijkmakende, een wapenfeit op zich.
Hij was zelfs zo afschuwelijk dat Fox hem een tijd heeft ‘gebanned’ van vaker uitzenden op tv.

Plot

De aflevering begint met de geboorte van een kind in een verlaten huis ergens in Texas.
De setting: nacht, regen, onweer en alles gehuld in schaduw.
Het is zelfs zo donker dat we weinig meer zien dan 3 gedaantes die naar buiten lopen en een gat beginnen te graven.
Ondertussen horen we weinig meer dan het huilen van de pasgeboren baby. Nadat het gat is gegraven zien we de mannen het kind erin leggen en het gat weer volgooien met zand.
De boodschap wordt duidelijk als we het kind niet meer horen huilen. Cut to de aantiteling en de welbekende tune van The X-files.
Even briljant als gruwelijk maakt de cold-open gebruik van schaduw en geluid. Eigenlijk zien we helemaal niks en dat is juist de truc; de kracht van de suggestie.

Als het kind later wordt gevonden door spelende kinderen worden Mulder en Scully erop afgestuurd. Het kind blijkt misvormd te zijn en het dichtsbijzijnde huis is die van de Peacock broers, 3 mannen die weinig tot geen contact hebben met de buitenwereld.
Aangezien er geen vrouw woont in het huis heeft lokale sheriff Taylor de mannen niet ondervraagd. De sheriff maakt duidelijk dat het huis niet verandert is sinds de amerikaans burgeroorlog en zonder stroom, verwarming of lopend water zit. Ook vertelt hij dat de Peacock familie al eeuwen aan incest doet.
Mulder en Scully verdenken de mannen ervan een vrouw te hebben ontvoerd en gaan op zoek naar bewijs in het verlaten huis.
Ze vinden een bebloede tafel, schaar en schep en dat is reden genoeg voor de sheriff om een arrestatiebevel uit te geven.
Ook zien we ogen in het donker, bewijs dat er wel iemand in het huis is.

In een beklemmende scene zien we hoe de drie misvormde broers naar het huis van de sheriff rijden, inbreken en de sheriff en zijn vrouw vermoorden.
De scene wordt vergezeld door het nummer ‘Wonderful! wonderful!’ van Johnny Mathis en dit geeft de scene een nog luguberder effect.

Nadat DNA-materiaal bewijst dat de baby van 1 van de broers is en dat ze de daders zijn van de 2 moorden gaan Mulder en Scully met de hulpsheriff naar het huis om de broers te arresteren.
De hulpsheriff wordt geraakt door een boobytrap en vervolgens beestachtig vermoord door de broers.
Mulder en Scully lokken de broers naar buiten door hun varkens los te laten en eenmaal binnen doen ze een schokkende ontdekking.
Onder het bed vinden ze de moeder van de broers, armen en benen geamputeerd en in staat om niet meer te doen dan hard te schreeuwen.
Twee van de broers komen om in het daarna volgende schietgevecht met de 2 FBI-agenten, maar de oudste broer en moeder weten te ontkomen.
In de laatste scene zien we de twee op de snelweg rijden met het nummer ‘Wonderful! wonderful!’ klinkend uit de autoradio.

Klassiek

‘Home’ is een straight-up horror-verhaal dat inspeelt op de vooroordelen die horen bij het diepe zuiden van Amerika.
De aflevering werkt door het omhelzen van de clichés en ze uit te vergroten.
De sfeer van de aflevering is van het begin tot eind akelig en de cameravoering doet niet onder voor menig speelfilm.
Het gebruik van het jaren ’50 nummer op de soundtrack versterkt het idee dat er nog steeds plekken zijn op de wereld die niet zijn aangeraakt door de samenleving.

De aflevering heeft op een rare manier ook iets nostalgisch, het is een kijkje in een Amerika dat heel snel aan het uitsterven is door de opkomende welvaart en communicatie-technieken.

Classic Scenes:

-De ‘Cold Open’ waarin we voor het eerst kennismaken met de drie broers.

-De inbraak bij de sheriff waarin we zien waartoe de broers in staat zijn.

-De gruwelijke ontdekking van de moeder onder het bed.

Share.

About Author

Theo is de eindredacteur van The Watchtower.

Leave A Reply