The Doors – The Doors (1967)

0

the-doors-the-doors-1967-album-cover

In de nieuwe categorie ‘The Works’ nemen we het oeuvre van een band of artiest door en kijken wat hun hoogtepunten en dieptepunten waren.
We beginnen met The Doors en hun gelijknamende debuut album.

Het Begin

De band werd gevormd door zanger Jim Morrison en orgelspeler Ray Manzarek in 1965. Al snel kwamen daar gitaarspeler Robbie Krieger en drummer John Densmore bij.
Elk lid van de band bracht iets anders mee om de herkenbare sound van The Doors te bepalen. Ray Manzarek was klassiek geschoold, Densmore bracht een jazzy manier van spelen, Robbie Krieger introduceerde de slide-guitar in de band en Jim Morrison… Jim bracht zijn geheel eigen persona mee.

Na veel spelen in de London Fog en niet veel later optredens als huisband in de Whiskey A Go Go, alle twee gelegen aan de Hollywood Strip, kregen ze in 1966 een platencontract van Elektra Records.
De opnames voor hun eerste album begonnen op 24 Augustus 1966 en 6 dagen later stonden alle nummers op tape. Als je het hebt over efficiënt werken…

Het album kwam uit in de eerste week van 1967. Door de dagelijkse optredens in The Fog en The Whiskey waren de 4 mannen goed op elkaar ingespeeld en hadden ze een ruitstekend arsenaal aan nummers tot hun beschikking. De beste en meest pakkende kwamen op hun debuut terecht.

Het album in cijfers

 • Break On Through10
 •  Het album knalt uit de startblokken met ‘Break On Through (To The Otherside), een perfect eerste nummer dat in 2-en-een-halve minuut gelijk kan gezien worden als een mission-statement van de band.
  Densmore en Krieger leggen de bossa nova beat neer, later opgevolgd door het kenmerkende orgelspel van Manzarek. Morrison is in topvorm als hij met zijn bariton zingt over doorbreken naar de andere kant. Cryptisch, mysterieus, maar nog niet over-pretentieus zoals in zijn latere teksten.<


 • Soul Kitchen9
 •  ‘Soul Kitchen’ brengt het tempo wat terug en blijft wat mij betreft altijd een wat ondergewaardeerd nummer in hun oeuvre. Jim zingt over blijven slapen in de keuken van je ziel… Awesome stuff.


 • The Crystal Ship9.5
 •  Het tempo gaat nog verder omlaag en zaken worden nog spookier en mysterieuzer met ‘The Crystal Ship‘, voor het grootste gedeelte een spoken-word piece van Morrison onderbroken door betoverend piano spel van Manzarek. Een kristallen schip met 1000 girls en 1000 thrills klinkt wat mij betreft beter dan die ark van Noah.


 • Twentieth Century Fox7.5
 •  Het album wordt onnozel met wat kan gezien wordt als een filler; ‘Twentieth Century Fox‘. Jim bezingt een ideale vrouw uit de 20ste eeuw, simpel en good clean fun.


 • Alabama Song9
 •  Manzarek’s liefde voor het duitse cabaret van Bertolt Brecht en Morrison’s liefde voor whiskey worden eer aan gedaan met hun cover/make-over van ‘Alabama Song‘.
  Morrison zingt dat als hij snel geen whiskey krijgt hij dood zal gaan… Grappig en lichtelijk morbide gezien zijn latere reputatie als alcoholist.


 • Light My Fire10
 •  Dan komen we bij ‘Light My Fire‘. Mensen die niets van The Doors afweten, kennen dit nummer. Een zeven minuten durende psychadelic trip waarin je hallucinaties krijgt over slangen, de woestijn en . Het middenstuk waarin Manzarek los gaat op zijn orgel en Krieger uiteindelijk met zijn gitaar orde schept in de chaos is duizelingwekkend en volgens mij als je goed luistert raken ze op een gegeven moment zelf de weg kwijt. Dit is een goed ding.
  Ook speciale aandacht voor het openingsrifje van dezelfde Manzarek, lullig en to the point brengt het elke keer weer een lach op mijn gezicht.


 • Back Door Man8.5
 •  De band komt hun eerste blues-cover in de vorm van ‘Back Door Man‘ van Willie Dixon. Dit zijn The Doors en Jim Morrison op primaten-niveau. De titel moet genoeg zeggen, maar als je het dan nog niet snapt dan is er nog de tekst ‘You men eat your dinner, eat your pork and beans, I eat more chicken than any man ever seen’… Respect.


 • I Looked At You7.5
 •  Nog een filler in de vorm van ‘I Looked At You‘, een vrolijk up-tempo nummer dat voorbij vliegt, maar wel geweldig in de sfeer van het album past. Weer geweldig orgelspel van Manzarek.


 • End Of The Night8.5
 •  The Doors doen alvast een repetitie voor afsluiter ‘The End’ in de vorm van ‘End Of The Night‘. Een duistere trip naar het einde van de nacht. Morrison is in topvorm op deze track en we raden het je af om dit nummer aan te zetten op een verlaten polderweg om 3 uur ’s nachts.


 • Take It As It Comes7.5
 •  Als een-na-laatste hebben we de hit die er nooit was in ‘Take It As It Comes‘. Altijd fijn om een album aan te zetten, de bekendste nummers al te kennen en dan verrast te worden door dit soort albumtracks.


 • The End10
 •  Dan zijn we aangekomen bij afsluiter ‘The End‘. Een legendarisch nummer van 11 minuten waarin Morrison zijn kracht bewijst als tekstschrijver en fantastisch wordt bijgestaan door de rest van de band die een passende sfeer treffen, onheilspellend, droevig en waanzinnig mooi.
  Muziek wordt theater als we aankomen bij het einde en Jim het Oedipus-complex uit de kast haalt… op zijn eigen manier.
  “Father… I want to kill you. Mother I want to f…”
  Dit was het nummer waardoor ze uit de Whiskey-a-Go-Go werden gegooid.
  Het nummer stamt uit een tijd waarin muziek en artiesten nog konden worden bestempeld als gevaarlijk en slecht voor de jeugd.
  Door dit nummer kunnen we er iets bij voorstellen.
  Arme ouders van kinderen die rock ’n roll hoorden en hun haar langer lieten groeien…
  Die vervolgens opgroeiden en hun kinderen moesten toelaten naar house-feesten te gaan…

8.8
Klassieker!
The Doors leveren met hun eerste album een perfect album af, ze waren niet zoekende naar hun sound, maar arriveerden geheel gevormd en lieten de wereld al de facetten van hun muziek horen.
Met hun fusie van rock, blues, jazz, theater en poëzie bleek het ook een album te zijn dat ze de rest van hun carrière met moeite, als het al lukte, konden toppen.
Of ze dit lukte gaan we de volgende keer bekijken met hun opvolger ‘Strange Days’.
Share.

About Author

Theo is de eindredacteur van The Watchtower.

Leave A Reply