Storm – 02 – De Laatste Vechter

0

Storm - 01 - De Laatste Vechter

De reeks

Storm is een stripboekenreeks van de hand van Don Lawrence en Martin Lodewijk. De strip speelt zich af in de toekomst en kenmerkt zich door science-fiction elementen gecombineerd met fantasy.
Vooral de tekenstijl van Don Lawrence was de blikvanger van de strip.
Hoofdrolspelers in het verhaal zijn in eerste instantie Storm, tijdreiziger uit de 21ste eeuw en zijn metgezel Roodhaar. Later komt daar Nomad bij. 

De Laatste Vechter

Het tweede deel uit de reeks kwam uit in 1979 en bestaat uit 48 pagina’s naar een scenario van Martin Lodewijk.

Aan het einde van het eerste deel bevonden Storm en Roodhaar zich op een vlot te midden van een net ontstane oceaan.
We kunnen er vanuit gaan dat ze vaste wal hebben bereikt, want het tweede deel start met het duo  in de rotsachtige bergen van waar vroeger de Bahama’s lagen.

Terwijl ze jagen op een veelhoorn, een hert met -jawel- veel horens, worden ze gevangen genomen door Tchell, een rontselaar voor een rondreizend circus.
Ze worden tegen hun wil in het circus geplaatst en Storm wordt opgeleid tot gladiator.

Tijdens zijn opleiding sluit hij een vriendschap met zijn trainer Barledoon. Deze vriendschap bezorgt hem meer problemen als het circus in de stad Soamandrakasil neerstrijkt.
Barledoon moet het opnemen tegen de plaatselijke kampioen en om te zorgen dat deze plaatselijke held wint en het circus niet in de problemen komt, geeft de baas van het circus, Meester Cush, Barledoon een slaapmiddel.
Barledoon delft het onderspit en Storm wordt zo boos dat hij de kampioen neerslaat.

Om levend weg te kunnen komen biedt Meester Cush Storm aan als vervangende kampioen van de stad.
Om te zorgen dat hij niet vlucht, hebben de leiders van de stad Roodhaar gevangen genomen en in een kooi boven Hij-Die-Gevoed-Moet-Worden, een grote reuzengezicht in de grond, gehangen.
Als kampioen van de stad wordt hij naar de vlakte der beenderen en het paleis des doods gestuurd.
Het paleis des doods blijkt een ontzettend groot ruimteschip te zijn compleet met een scala aan boobytraps.

Zes kampioenen van andere steden wachten Storm op samen met de zogenaamde wachter van het paleis, een oude man die de zeven kampioenen door het ruimteschip heen loodst naar de plek waar de laatste vechter is doodgegaan.
Zijn bedoeling is de zeven verder te laten gaan totdat ook zij het leven verliezen aan 1 van de velen gevaren die in het ruimteschip schuilen net zo lang totdat de troon, oftewel de cockpit, is bereikt.

Tijdens hun reis door het schip laten 4 kampioenen het leven totdat Storm er genoeg van heeft en het voortouw neemt richting de cockpit.
Hier aangekomen start hij het schip tot ontsteltenis van de oude wachter die dit heiligschennis vindt.
Met een verkenningsschip vliegt de groep terug naar de stad waar de wachter uit jaloezie Roodhaar in de mond van Hij-Die-Gevoed-Moet-Worden laat vallen.
Storm springt haar achterna en na een lange tocht naar beneden  komen ze in de bergen bij het oude ruimnteschip uit.

Hier zien ze het verkenningsschip met hierin de oude wachter en de vrouwelijke kampioene Asverze, 1 van de mede-kampioenen, richting het schip vliegen.
De wachter probeerde het verkenningsschip te kapen en Asverze probeert hem tegen te houden.
Hierdoor ramt het verkenningsschip het ruimteschip en Storm en Roodhaar kunnen nog maar net vluchten van de explosie. 

Weird Science

In dit deel geen genoeg aan rare wetenschap en vreemde technologieën. Het scenario van Martin Lodewijk staat bol van ingenieuze ideeen en creatieve vondsten.

storm-berg-zaagsnede-strip

Op hun weg naar de vlakte der beenderen komt Storm langs een smalle schacht recht door een berg heen.
Deze kaarsrechte doorgang blijkt te worden gemaakt door een dodelijke straal die alles boven een bepaalde hoogte door midden ‘zaagt’.
Vandaar ook de naam ‘vlakte der beenderen’; dit zijn de skeletten van alle beesten die door de straal door midden zijn gehakt.

storm-paleis-des-doods

Het paleis des doods blijkt dus een ruimteschip uit een lang vervlogen tijd te zijn.
De wachter vertelt dat hij de 650ste wachter is en dat zijn voorgangers al duizenden jaren bezig zijn de troon van het paleis te betreden.
Als de wachters gemiddeld een levensduur van 80 jaar zouden hebben en hij nummer 650 is dan zijn ze dus al 52.000 jaar bezig!
Damn Storm, je bent echt een ver eind van huis.

storm-asverze-hologram

Een manier waarop het ruimteschip indringers afstopt is de kampioenen tegen hologrammen van zichzelf laten vechten. Van jezelf kun je natuurlijk nooit winnen.
Storm lost dit slim op door zichzelf tegen de hologram van Asverze en andersom te laten vechten.
Ook doet dit ons denken aan Dark Link uit de Legend of Zelda-serie.

storm-ruimteschip-lift

En dan opeens in een futurisctisch ruimteschip: een roltrap!

storm-boobytraps

Het gerucht gaat dat Menno Meyjes, die mede-script schrijver van Indiana Jones and The Last Crusade was, voor inspiratie naar dit stripboek heeft gekeken.
Aan het einde van The Last Crusade moet Indiana een aantal boobytraps doorstaan om de heilige graal in zijn handen te krijgen.
Dit lijkt inderdaad veel op de boobytraps die Storm en zijn kompanen moeten doorstaan.
Of dit verhaal echt klopt durven wij niet te zeggen, maar het speculeren en zoeken naar aanwijzingen in het stripboek is al leuk op zich. 

Locale Flora en Fauna

Ook in dit verhaal is er weer geen genoeg aan rare en groteske beesten, allen geweldig tot leven gebracht door de teken en schilderkunsten van Don Lawrence.

Storm-Grote-Garnaal

Gelijk op het begin van de strip is het al raak als Storm en Roodhaar gevangen worden genomen door Tchell, een rontselaar die zichzelf verplaatst op een reusachtige garnaal.
Stuff of nightmares…
storm-roodhaar-flix

Nu we het toch over die Tchell hebben, hij neemt het duo gevangen door middel van een flix. Een flix is een uit de kluiten gewassen insect met 2 slachttanden die werken als een schaar die zo je nekt doorknipt.
Again sweet dreams my friends…

storm-hij-die-gevoed-moet-worden

Nu we toch freaky bezig zijn, aanschouw hierboven Hij-Die-Gevoed-Moet-Worden, een groot gezicht in de aarde.
Aan het einde van het verhaal belanden Storm en Roodhaar ook daadwerkelijk in de mond van de reus. Blijkt er een compleet lichaam aan vast te zitten ondergronds.
De twee vallen in de maag van de reus waar ze niet kunnen blijven, want hallo maagzuur!
Omhoog kunnen ze niet dus moeten ze omlaag…
Uiteindelijk lopen ze via een nauwe gang naar buiten.
Verbind hier je eigen conclusie aan waarlangs ze net naar buiten zijn gelopen.
Nope, nu kan ik al helemaal niet meer slapen…

Share.

About Author

Lee Hare schrijft stukjes voor The Watchtower

Leave A Reply