Ralph H. Bear, bedenker eerste gameconsole overleden

0
 
Ralph-H-Bear-uitvinder-game-console

Ralp H. Bear is afgelopen zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden. Ralp H. Bear was de uitvinder van de allereerste gameconsole. Zijn ‘Magnavox Odyssey’ kwam begin jaren ’70 op de markt.

Brown Box

Toen Bear in 1966 bij een Amerikaans elektronicabedrijf voor defensie werkte kwam hij op het idee om de steeds goedkoper wordende televisies in te zetten voor spellen. Met een paar duizend dollar als budget ontwierp hij de zogenaamde ‘Brown Box’, een console o.a. gemaakt van gebruikt bruin tape dat eruit zag als hout.

Patent

Ook was hij slim genoeg om patent aan te vragen op een ‘systeem dat in combinatie met een tv in staat was om punten op een scherm te produceren en te beheren’. Magnavox nam een licentie op zijn console en in 1972 verscheen de Magnavox Odyssey. De console was goed voor 350.000 verkochte items.

Specs

De Odyssey bestond uit 40 transistors en 40 diodes, de spellen stonden op zogenoemde ‘gamecards’. Dit waren losse pcb’s die in een gleuf pasten en vergelijkenissen toonden met een rom-kaartslot. Voor de tv konden gekleurde plastic platen gehangen moesten worden om kleur toe te voegen.
De Odyssey had 2 controllers en zelfs een light gun; een geweer die reageerde op licht van de tv.

 

Share.

About Author

Theo is de eindredacteur van The Watchtower.

Leave A Reply