Gilles de Geus – 1 – De Spaanse Furie

1

Gilles de Geus - 1 - De Spaanse Furie

Achtergrond

Gilles de Geus is een stripboekenreeks gemaakt door Hanco Kolk en Peter de Wit. Gilles de Geus werd voor het eerst gepubliceerd in stripblad Eppo. De stripreeks begon als een reeks korte verhalen met veel humor erin.
Gilles de Geus is een struikrover die mensen berooft. Hij woont in een oude molen dichtbij de stad Dubbeldam rond 1580 ten tijde van de 80-jarige oorlog met Spanje.
De korte verhalen die in de Eppo werden gepubliceerd werden uitgebracht in de vorm van 1 album ‘De Spaanse Furie’. Later zou de stripreeks een omslag maken naar volledige verhalen met een wat hardere toon.

Het verhaal

‘De Spaanse Furie’ bestaat uit een reeks korte verhalen met als titel de maand en jaar waarin zich het afspeelt. Dit is precies 400 jaar eerder dan het jaar waarin de verhalen werden gepubliceerd in de Eppo.

Oktober 1583
Gilles gebruikt zijn eigen ‘Gezocht’-posters om te schuilen voor de Spanjaarden. Al snel komt hij erachter dat dit niet zo ideaal is als hij dacht.

November 1583
Gilles gebruikt een moeras om de Spanjaarden van zich af te schudden. Als de Spanjaarden een arme voorbijganger zijn kleren van hem afnemen weet hij de rollen om te draaien en levert de Spanjaarden in bij de autoriteiten en vangt er zelfs een beloning voor.

December 1583
Gilles voelt zich met Oudjaar wat eenzaam en nodigt een voorbijganger uit voor een diner. Maar de voorbijganger ziet dit niet zo zitten.

Januari 1584
Gilles helpt een man met roken te stoppen, of deze dat nu wilt of niet

Februari 1584
Gilles vindt de beloning op zijn ‘Gezocht’-posters te laag en besluit groots aan te kondigen dat hij de gemeentekas gaat beroven. Als hem dit onder veel belangstelling van publiek ook lukt, komt hij erachter dat de mensen beroven die zijn beloning uitreiken niet zo’n slim plan is.

Maart 1584
Het is winter in Dubbeldam en Gilles krijgt het aan de stok met een uil die niet van plan is om zijn molen te verlaten.

April 1584
Als de Spanjaarden weer eens in drijfzan te rechtkome na het achtervolgen van Gilles, besluiten ze een brug over het moeras heen te bouwen. Gilles zou Gilles niet zijn als hij hier niet een stokje voor zou steken.

Mei 1584
Gilles is ziek en moet naar Dubbeldam voor een afspraak met de apotheek. Ondertussen maken de drie Spanjaarden zoveel ruzie dat ze Gilles niet zien, terwijl hij langs ze loopt. Eénmaal herstelt komt Gilles erachter dat hij niet als enige ziek was.

Juni 1584
Een voorbijganger wilt Gilles helpen wat meer berucht te worden bij de Spanjaarden. Alleen met de manier waarop heeft Gilles geen rekening gehouden.

Juli 1584
Als Gilles een cheque wil innen die hij van een voorbijganger heeft gekregen, belegt hij zijn geld. Al snel komt hij erachter dat de beurs wispelturig is en voor hij het weet staat hij in het rood. En de zaken beroven waarin hij aandelen heeft, schiet ook niet op.

Augustus 1584
Gilles besluit zijn molen op te ruimen en zijn houten paard een nieuw kleurtje te geven. Als hij daarna zelf in bad gaat, is hij al snel weer terug bij af.

September 1584
Een geldwagen komt door Gilles zijn stukje moeras heen en het paard van dit transport heeft een oogje op het houten paard van Gilles. Alweer lukt het Gilles niet de beloning die op zijn hoofd staat te verhogen

Oktober 1584
Als Gilles boodschappen wilt doen in de stad verzint hij verschillende plannen om ongezien de stad binnen te komen.

November 1584
Gilles besluit zelf zijn opsporingsbiljetten te gaan opplakken. Uiteraard levert dit niet het gewenste resultaat op.

December 1584
In het langste verhaal van de strip probeert Gilles indruk te maken op een mooie dame tijdens een jaarmarkt.
Als hierbij een aantal mensen het moeten ontgelden hebben de inwoners van Dubbeldam er genoeg van en huren 4 Spanjaarden in om Gilles op te sluiten.
Nu er geen enkele struikrover meer rondloopt, kunnen de Spanjaarden ongestoord de inwoners beroven van hun spullen en kleren.
Terwijl de inwoners om Gilles roepen weet hij te ontsnappen uit de gevangenis.
Hij wordt aangewezen als de enige persoon die de 4 Spanjaarden aankan. Waar de inwoners geen rekening mee hebben gehouden is de manier waarop Gilles de 4 mannen wegjaagt…

Opvallend

Alhoewel De Spaanse Furie uit een reeks korte onafhankelijke verhalen bestaat, keren een aantal zaken terug.
Vooral Gilles zijn drang naar een hogere beloning op zijn opsporingsbiljetten zien we terug in veel van de verhalen.

Gilles de Geus De Spaanse Furie Opsporings Biljetten

De drie Spanjaarden die achter Gilles aanzitten en de voorbijganger waarmee Gilles het vaak aan de stok heeft zijn telkens dezelfde

Gilles de Geus De Spaanse Furie Spanjaarden

Tijdens het laatste verhaal complimenteert iemand één van de 4 Spanjaarden met de opmerking dat hij zeker snel kan schieten dan zijn schaduw. De Spanjaard reageert met de zin dat die man nog geboren moet worden. Een verwijzing naar Lucky Luke die inderdaad in 1584 nog niet bestond.

Gilles de Geus De Spaanse Furie Lucky Luke

Alhoewel het verhaal zich afspeelt in 1584 zitten er veel verwijzingen naar hedendaagse dingen in zoals cheques, geld beleggen, reklame en de apotheek.

Share.

About Author

Lee Hare schrijft stukjes voor The Watchtower

1 reactie

Leave A Reply