Franka – 1 – Het Misdaadmuseum

1

Franka - 1 - Het Misdaadmuseum

Achtergrond

Franka is een stripreeks bedacht, geschreven en getekend door Henk Kuijpers. De stripreeks werd voor het eerst gepubliceerd in 1974 door het weekblad Pep. Franka is een mooie, slimme, jonge vrouw die altijd in grote avonturen belandt.
Alhoewel Henk Kuijpers een self-made man is met zijn eigen stijl toont deze toch overeenkomsten met de ‘klare lijn’ techniek beroemd gemaakt door Hérge. Kuijpers besteedt altijd veel aandacht aan details en authenticiteit.

Het verhaal

Het Misdaadmuseum is het eerste deel uit de stripreeks en werd in 1978 na publicatie in de Pep in zijn geheel uitgegeven door uitgeverij Oberon. In dit deel is Franka onderdeel van een serie karakters allemaal werkend bij het misdaadmuseum, een oude gevangenis die nu dienst doet als museum voor criminaliteit waar alle documentatie over strafzaken wordt verzameld en tentoongesteld om de criminologie een hand te helpen.

Het verhaal opent met een inbraak op een bank, waarbij de twee daders al snel worden opgepakt en veroordeeld. Deze openingsscène is bedoeld om de functie van het misdaadmuseum te introduceren en heeft verder geen invloed op het verhaal. Het eerste karakter met een belangrijke rol in het verhaal is Jarko Jansen en we zien hoe hij voor een sollicitatie bij het moordmuseum aankomt. Hier wordt hij voorgesteld aan Philip Factotum, de bibliothecaris, Commissaris Noorderwind en ook aan Franka, de secretaresse.

Noorderwind neemt Jansen gelijk mee naar zijn eerste zaak, de inbraak op de kluis van een jachtopziener in Luttel. Jansen weet de zaak op te lossen met hulp van een grammofoonplaat en wordt hierdoor aangenomen bij het misdaadmuseum.

Hierna begint het hoofdverhaal in de strip en zowel Franka als Jarko krijgen op hun eigen manier met dezelfde zaak te maken.

Jansen krijgt bezoek van Oscar Bühne, een filmproducent, die wilt dat Jarko kijkt naar een film-script en vooral een inbraak-scène. Jansen verbetert deze en komt er de volgende dag achter dat Bühne die avond zijn film script heeft gebruikt om in te breken bij een drukkerij om droppolo’s, de valuta van de republiek Oceanaqua, af te drukken.

Ondertussen gaat Franka op bezoek bij Frikko Falegier, een antiquair die een kruisboog wilt verkopen aan het misdaadmuseum. Op haar weg terug van Falegier ziet ze een man die ze al eerder die ochtend heeft zien praten met Factotum. Hij vraagt de weg naar Falegier, ze vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. Ze luistert het gesprek binnen af en hoort hoe de man een gevechtsvliegtuig wilt aanschaffen van een wapenfabrikant genaamd ‘Cash&Kill’.

Hier voegen de twee verhalen zich samen, Oscar Bühne blijkt een vermomming van Argos Attak te zijn en dezelfde man die het gevechtsvliegtuig aanschafte bij ‘Cash&Kill’. Deze wordt na de overhandiging van de droppolo’s bij zijn hotel opgepakt door de politie. Bij een ontsnapping van Attak uit een politiewagen raken Jarko en Franka bedwelmt door een rookbom en als ze wakker worden bevinden ze zich in het gevechtsvliegtuig op weg naar Oceanaqua.
De republiek is overgenomen door Pefirio Orca en Attak, oud-minister van financiën, heeft het gevechtsvliegtuig nodig om een revolutie te starten op het eiland.

Aangekomen op Oceanaqua raakt Jansen persoonlijk betrokken bij de revolutie als hij in een auto zonder remmen er voor zorgt dat de leuzen van de onderdrukker worden uitgewist door middel van witte verf. Zo komt de gehele stad in opstand en is de revolutie een feit. Als de auto ook nog eens zorgt voor een explosie op de militaire boot van Orca is de dictator uitgeschakeld. Pefirio word gevangen genomen en Jarko en Franka kunnen genieten van een vakantie op het eiland. 
Opvallend:

De eerste zaak waarin Jansen assisteert weet hij handig op te lossen door de krassen in een grammofoonplaat gemaakt door de trillingen van een gelost schot te vergelijken met de verklaring van de jachtopziener.
Deze scéne zou zo rechtstreeks uit een tv-serie zoals CSI kunnen komen en is een voorbeeld van de vindingrijkheid van Kuijpers.

Franka Het Misdaadmuseum Grammofoonplaat

Op het einde belandt Jansen in het water en krijgt vervangende kleding van een belgische boot… Kleding die ons wel heel bekend voorkomt.

Franka Het Misdaadmuseum Kleding Kuifje 

Share.

About Author

Lee Hare schrijft stukjes voor The Watchtower

1 reactie

  1. Pingback: Franka – 2 – Het Meesterwerk | The Watchtower

Leave A Reply