Agent 327 – 2 – Dossier Zondagskind

2

Agent 327 - 2 - Dossier Zondagskind

Agent 327 is een Nederlandse stripreeks geschreven en getekend door de ondertussen legendarische Martin Lodewijk.
De strip draait om Hendrik IJzerbroot, geheim agent in dienst van de Nederlandse Geheime Dienst.
Als geheim agent beleeft IJzerbroot veel met humor doorspekte avonturen. De strip zag dan ook het licht als een persiflage op James Bond (007).
De strip verscheen voor het eerst in 1966 in de voorloper van de Eppo, de Pep.
Vandaag kijken we naar de eerste strip in de reeks zoals Oberon ze heeft uitgegeven.
De telling is dus hetzelfde zoals die altijd achterop de boeken stond.
Dossier Zondagskind is het tweede deel uit de reeks.
[GARD align=”center”]
Het verhaal

Aan het begin van het verhaal is Franciscus Tietjerksteradeel gekidnapt door Dokter Papa, de kwaadaardige dictator van Kwaïti, die revanche wilt op Tietjerksteradeel en IJzerbroot vanwege de afloop van het vorige Dossier Onderwater.
Dokter Papa vraagt als losgeld een scheepslading wapens. Het is aan agent 327 om de zeiler te bevrijden.
Omdat de wapens van een Zwitserse fabrikant zijn krijgt agent 327 gezelschap van Olga Lawina, een Zwitserse geheim agent die hier haar eerste opwachting maakt.
Bij haar entree zorgt ze er gelijk voor dat IJzerbroot zijn been breekt.

De eerste stop op weg naar de bevrijding van Tietjerksteradeel is curaçao waar ze in contact komen met agent 525, alias Carl Sorge, die ze naar Kwaïti brengt met zijn boot en terloops zijn mechanische haait laat zien.
Tietjerksteradeel wordt gevangen gehouden in Fort Cristoforo en de enige manier om binnen te komen is via het water.
Via een geheime gang bereiken IJzerbroot en Lawina het kantoor van Dokter Papa waar de organisatie van Abraham Zondag op hem staat te wachten, een spionagebedrijf dat geheel bestaat uit halfbroers met als achternaam een dag van de week.
Hier blijkt Lawina ook lid te zijn van de familie van Zondag en loopt over. Ze gooien agent 327 in de baai vol met haaien die aan Fort Christoforo grenst.
Hier wordt hij gered door agent 525 en zijn mechanische haai. Ondertussen bevrijdt het Kwaïtiaanse Rebellenleger Tytsjerksteradiel.

Lawina vertelt vervolgens aan het schip vol met wapens dat agent 327 en Tytsjerksteradiel nog gevangen zijn door Dokter Papa en haalt de bemanning van boord.
Met behulp van de mechanische haai haalt 327 het schip in en overmeestert Lawina.
Zij besluit om zich bij hem aan te sluiten en samen sturen ze het schip op een ramkoers af met het fort.
Wat volgt is een grote explosie en de vernieling van het fort.
De twee geheim agenten weten te ontkomen met behulp van een watervliegtuig dat op het schip stond.

Olga Lawina, wiens verraad nog niet bekend is, laat vervolgens de bemanning van het schip dat de losgeld-wapens vervoert van boord gaan.
Ze doet dat door hen te vertellen dat Agent 327 en Tietjerksteradeel allebei nog gevangen zijn en de enige kans om ze vrij te krijgen het betalen van de losprijs is.
327 weet echter met behulp van de mechanische haai het schip in te halen, overmeestert Lawina met een pistool verborgen in zijn gipsbeen.
Ze geeft zich over en besluit verder met hem mee te werken. 327 stuurt het schip op het fort af, waar het explodeert en het fort vernielt.
Samen met Olga vlucht hij in een watervliegtuig dat op het schip stond.
De strip eindigt met de Chef die boos is vanwege de verloren wapens en schip en Agent 327 en Olga Lawina die verdwaalt zijn in de Bermudadriehoek.

Woordspelingen:

Olga Lawina – Olga Lowina
Mata Hair – Mata Hari
Yawn – Jaws
Baron Sabato – Baron Samedi
Peer de Pruymer – Peer de Schuymer
Tipsy Mot – Gipsy Moth

Terugkerende karakters:

Juffrouw Betsy – secretaresse bij de Geheime Dienst
Chef – chef bij de Geheime Dienst
Barend – Agent in Opleiding
Willemse – Portier bij de Geheime Dienst
Franciscus Tietjerksteradeel – Solo zeiler rond de wereld
Dokter Papa – Kwaïtiaanse dictator
Abraham Zondag – Broer van Olga Lawina, tevens genie. Door een groeistoornis is Zondag zo klein dat hij in een kinderwagen vervoerd moet worden door zijn verpleegster Irma. In te huren door de hoogste bieder samen met zijn broers Erich Maandag, Anatole Dinsdag, William Woensdag, Igor Donderdag, Harry Vrijdag en Pépé Zaterdag, alle zes zijn het moordmachines met een eigen specialiteit

Opvallend:

Het verhaal opent met een simulatie waarin agent 327 wordt vermoord door verschillende broers van Abraham Zondag. Dit doet denken aan de opening van ‘From Russia With Love‘ waar we iets dergelijks zien gebeuren.

Agent 327 - 2 - Dossier Zondagskind Simulatie

Terwijl IJzerbroot in het ziekenhuis ligt in het begin van het verhaal hoort hij op de radio een interview met Ulrich von Kräzicken, de schrijver van de boeken ‘Kruiwagens van de goden’ en ‘Kruiwagens van goud’. Dit is duidelijk een persiflage op Erich von Dänicken en zijn boeken ‘Chariots of the gods‘ en ‘Gold of the gods’.

Agent 525 heeft een mechanische haai genaamd Bruce gekocht van de makers van de film Yawn. Dit is een duidelijke verwijzing naar de mechanische haai uit de film Jaws, liefkozend Bruce genoemd door Spielberg.

Ook maakt in onze chronologie Mata Hair haar eerste opwachting in de stripreeks. Zij wordt erop uitgestuurd om agent 327 te dwarsbomen, iets dat een vervolg krijgt in het volgende dossier.

In de Kwaïtiaanse jungle lopen Lawina en IJzerbroot over krokodillen heen. Iets dat Roger Moore ook deed in James Bond film ‘Live and Let Die’ een film waar dit verhaal duidelijk inspiratie vandaan haalt.


[GARD align=”center”]

Share.

About Author

Lee Hare schrijft stukjes voor The Watchtower

2 reacties

    • Zo kunt u met uw donatie de nieuwste strip van Agent 327 krijgen met een originele tekening van Martin Lodewijk, daarbij krijgt u kaartjes voor de premiere en een ontmoeting met de tekenaar zelf.

Leave A Reply